Kalastus Aurajoella

Aurajoen kala-asioita hoitaa Lounais-Suomen kalastusalue, lisätietoja www.lskalastusalue.net.

Aurajoessa viehekalastus on sallittua kalastonhoitomaksulla muualla paitsi koskipaikoissa. Turun Halistenkoskelle ja sen alapuoliselle virta-/suvantoalueelle sekä Liedon Nautelankoskelle myydään erillisiä lupia.

Liedon Vääntelän- ja Vierunkoskelle kalaan pääsy on hankalampaa, mutta lupaa voi tiedustella maanomistajilta. Vuoden 2016 alusta kaikilla alaosan koskilla on normaali lohikalojen syysrauhoitus 1.9.-30.11. Muista että onkiminen koskialueilla on kiellettyä. Aurajoessa on myös verkkokalastus kokonaan kiellettyä kalastusalueen päätöksellä.

HALISTENKOSKI/TURKU

Halistenkosken virkistyskalastusalue alkaa Halistenkosken kävelysillasta ja päättyy Turun keskustan Martinsiltaan noin 4 km alempana. Suvantoalueella valkoisten kylttien alapuolella kalastaminen on mahdollista myös uudella valtion kalastonhoitomaksulla. Onkiminen on kielletty 200 metrin matkalla Halisten padon alapuolella valkoisiin kyltteihin asti, joissa lukee ”luonnollisen syötin käyttö kielletty”.

Halistenkosken kalastus perustuu merialueelta jokeen nousevien vaelluskalojen pyyntiin (meritaimen, merilohi, kirjolohi ja siika). Vuonna 2016 koko joen alaosalla oli voimassa normaali lohikalojen (lohi, taimen ja siika) syysrauhoitus syyskuun alusta marraskuun loppuun.

Jos joessa virtaa vettä, meritaimenta nousee jokeen läpi avovesikauden. Merilohen pääasiallinen nousu tapahtuu vasta loppusyksystä. Silloin Halistenkosken alapuolelle kerääntyy myös runsaasti suurikokoista vaellussiikaa.

Sijainti kartalla

Lupahinnat yli 18v.: 1 vrk/5 €, 7 vrk/10 €, kalenterivuosi/50 €. Alle 18v.:1 vrk/2 €, 7 vrk/5 €, kalenterivuosi/10 €.

Lupien myynti: www.kalakortti.com, Meri ja Metsä Raisio (Tasalanaukio 1). Mobiililuvat 1 vrk ja 7 vrk kännykällä,

Kalastusluvat matkapuhelimella:

1. Soita numeroon 0606 056 1077 ja näppäile puhelun aikana haluamasi tuetteen numero alla olevasta listasta sekä paina #.

1) 1 vrk:n kalastuslupa

2) 1 viikon kalastuslupa

3) 1 vrk:n lupa alle 18-vuotiaille

4) 1 viikon lupa alle 18-vuotiaille

2. Voit sulkea puhelun kuultuasi lopputiedotteen ” Kiitos soitostasi”.

3. Odota hetki. Lupa lähetetään sinulle tekstiviestinä. Muista säilyttää viestin koko voimassaoloajan.

4. Lupa veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Lupia ei enää myydä Aurajoen opastuskeskuksessa.

NAUTELANKOSKI/LIETO

Liedossa sijaitseva Nautelankoski on varattu pelkästään perhokalastukseen. Aurajoen pisin koskialue (noin 600 m) Nautelankoski on luonnonsuojelualuetta, joten liikkumisessa on noudatettava annettuja ohjeita. Alueelle istutetaan pyyntikokoisia kirjolohia ja vastakuoriutuneita taimenia. Huom! Rasvaevällinen taimen on alueella kokonaan rauhoitettu (Kalastusasetus)! Kirjolohella ei ole alamittaa.

Vuonna 2009 Nautelankosken kalastusaikoihin ja lupahintoihin on tullut muutoksia, ja myynnissä on sekä pyydystä ja päästä (C & R) että saalislupia. Yksittäisen luvan kalastusaikaa on pidennetty 3 tunnista 12 tuntiin, että kalastuksen lomassa ehtii pitämään myös kunnon taukoja. Lisäksi Nautelankoskella kalastuksessa pitää käyttää väkäsettömiä koukkuja. Alueelle tulee vuonna 2016 syysrauhoitus, mutta se saattaa olla lyhyempi kuin lakisääteinen 3 kk (selviää kevään aikana).

Sijainti kartalla

Pyydystä ja päästälupien hinnat: 12 tunnin lupa 6 €, vuosilupa 60 €.

Saalislupien hinnat (kalakiintiö 1 lohikala/pv): 12 tunnin lupa 10 €, vuosilupa 80 €.

Lupien myynti:  Liedon asemanseudun Seo -huoltamo (Poikojantie 1), mobiililuvat (ohjeet kosken infotauluissa, vain 12 tunnin luvat), Lupia ei enää myydä Aurajoen opastuskeskuksessa Turussa.

Valtion kalastonhoitomaksu

Kaikkien 18-64 -vuotiaiden, jotka harjoittavat muuta kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä, on suoritettava valtion kalastonhoitomaksu.

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen ja sen voi maksaa kalenterivuodeksi (45 €), 1 tai 7 vuorokauden ajaksi.

Lisätetoja ja maksun maksaminen eraluvat.fi.