Aurajokilaakson petoeläimet

Jokainen eliö on tärkeä osa eliöyhteisöä ja myös petoeläimillä on oma tehtävänsä. Ne pitävät osaltaan huolen siitä, että muiden eläimien kannat pysyvät sopivan kokoisina.

Aurajokilaaksossa ei tavata ainakaan säännöllisesti Suomen suurpetoja, mutta pienpetoja on useampia. Alueella voi nähdä Suomen yleisimmän pienpedon ketun. Kettu on kaikkiruokainen ja se syö ravinnokseen esimerkiksi myyriä, kasveja, hyönteisiä ja raatoja. Ketun voi nähdä myös tonkimassa jätteitä tai komposteja, koska se on tottunut elämää asutuksen ja ihmisten läheisyydessä.

Päivisin kettu pysyttelee usein pesäkolossaan, mutta lähtee saalistamaan iltaisin, jolloin on myös paras aika bongata kettuja. Ketun voi nähdä kaikkialla jokilaaksossa ja se voi tulla kaupunkeihin asti etsimään ruokaa. Talvisin ketun jäljet on helppo tunnistaa, koska ne muodostavat lumeen siistin jonon. Alueella voi tavata myös muita pienpetoja kuten mäyrän, minkin, ja supikoiran. Kaikki pienpedot ovat ketun tapaan aktiivisimmillaan illalla ja yöllä, joten paras aika bongata niitä on hämärtyvät illat ja aikaiset aamut. Mäyrä ja supikoira nukkuvat talviunta, joten niiden näkeminen talvella on epätodennäköistä. Supikoira voi tosin pysytellä jalkeilla koko talven, jos säät pysyvät tarpeeksi lämpiminä.

kuvien lähteet:

kettu

mäyrä

supikoira