Mitä ovat elävät fossiilit?

Tiedät varmasti mitä ovat fossiilit, mutta tiedätkö mitä ovat elävät fossiilit? Eläviä fossiileja ei löydy sedimenttikerroksia kaivamalla, vaan niitä voi oppia bongaamaan melkein mistä tahansa.

Suomen eliölajien kokonaismäärän arvioidaan olevan vähintään 48 000. Tutkimustyötä tehdään jatkuvasti ja uusia lajeja löytyy edelleen. Samaan aikaan kuitenkin osa lajeista on vaarassa kadota Suomesta kokonaan. Toisaalta edelleen on olemassa lajeja, jotka ovat olleet olemassa jo miljoonia vuosia.

Tietyt Suomessakin tavattavat eliölt ovat pysyneet lähes muuttumattomina esihistoriallisista ajoista lähtien. Näitä eliöitä kutsutaan eläviksi fossiileiksi. Nimitys tulee siitä, että eliölajista tai -ryhmästä on löydetty fossiileja, jotka ovat lähes samanlaisia kuin nykyäänkin elävät yksilöt. Tätä voidaan pitää todisteena siitä, että kyseinen eliölaji on pysynyt samankaltaisena esihistoriallisista ajoista lähtien.

Aurajokilaaksossa voi tavata useita Suomen elävistä fossiileista. Eläviä fossiileja ovat esimerkiksi Kuikkalinnut, sorsalinnut, sudenkorennot, korteet ja siili.

Tiesitkö, että vanhimmat sudenkorentojen fossiilit ovat 325 miljoonan vuoden takaa?