Aurajoki-ohjelma uudistettu – yhteistyöllä kohti elinvoimaista Aurajokea
Aurajokisäätiö on julkaissut uuden Aurajoki-ohjelman, joka linjaa joen tulevaisuuden kannalta keskeiset toimenpiteet vuosille 2025–2030. Ohjelma toimii suuntaviivana niin säätiön omalle työlle kuin kaikille Aurajoen hyvinvoinnista kiinnostuneille.
Miksi Aurajoki-ohjelma on tärkeä?
Aurajoki on yksi Varsinais-Suomen merkittävimmistä vesistöistä, ja sillä on keskeinen vaikutus Saaristomeren tilaan. Joen suojelu ja kehittäminen vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Uudistettu Aurajoki-ohjelma vastaa tähän tarpeeseen ja nostaa esiin kahdeksan keskeistä strategista painopistettä:
- Vesiensuojelu
- Kulttuurimaiseman säilyttäminen
- Virkistyskäyttö
- Luonnon monimuotoisuus
- Ilmastokestävyys
- Ympäristökasvatus
- Viestintä
- Kansainvälinen yhteistyö
Yhteistyöllä kohti kestävämpää Aurajokea
Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Eelin Hoffström-Cagiran korostaa yhteistyön merkitystä joen tulevaisuuden kannalta:
“Aurajoki on koko alueen yhteinen voimavara, ja sen suojelu vaatii pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista. Toivomme, että Aurajoen tulevaisuus nousee keskiöön myös kevään kuntavaaleissa, sillä paikallisten päätösten merkitys joen tilaan on valtava.”
Ohjelma on syntynyt laajan yhteistyön tuloksena ja pohjautuu syksyllä 2024 järjestettyihin työpajoihin, joissa kartoitettiin niin asiantuntijoiden kuin paikallisten asukkaiden näkemyksiä Aurajoen kehittämisestä.
Aurajokisäätiö – yhdessä elinvoimaisen joen puolesta
Aurajokisäätiön tavoitteena on terve ja elinvoimainen Aurajoki, joka on maisemallisesti ja virkistyksellisesti arvokas.
Säätiö perustettiin vuonna 1993, ja sen hallituksessa ovat jokivarren kunnat ja kaupungit (Oripää, Pöytyä, Aura, Lieto, Kaarina, Turku) sekä MTK-Varsinais-Suomi, Turun Yliopisto ja Lounais-Suomen Kalatalousalue.
Säätiö edistää muun muassa Aurajoen kulttuurimaiseman suojelua ja hoitoa, jokeen liittyvää tutkimustoimintaa, vesiensuojelua sekä virkistyskäyttöä. Lisäksi Aurajokisäätiö koordinoi Aurajoen pilottialuetta Suomen valtion Saaristomeri-ohjelmassa, jossa työ on käynnistynyt kesäkuussa 2024.
📢 Tutustu koko Aurajoki-ohjelmaan tästä.
Jaa artikkeli