Nautelankoski, toiselta nimeltään Kukkarkoski sijaitsee Liedossa noin 20 kilometrin päässä Turun keskustasta. Paikalle on Turun suunnasta helppo saapua Fölin bussilla. Polkupyörällä Vanhalla Tampereentiellä liikkuminen on myös miellyttävää lähitienoon hyvien kevyen liikenteen väylien ja upeiden maisemien ansiosta.
Kuten Aurajoen varrella monissa paikoissa, myös Nautelankoskella voi aistia menneiden aikojen ihmisten elämänmenoa ja luonnon kauneutta samoissa maisemissa. Kosken läheisyydessä on suomen merkittävimpiin kuuluva Kukkarkosken muinaismuistoalue. Alueelta on löydetty merkkejä pysyvästä asutuksesta 6000 vuoden takaa, jolloin Kukkarkoski on ollut saari tänne saakka ulottuvassa meressä. Luontopolkuja kulkiessaan voikin miettiä miten suuria muutoksia alue on historiansa aikana kokenut. Ihmisen toiminta on vaikuttanut luontoon ja jokeen, mutta suurimmat muutokset ovat kuitenkin jääkausi ja sen jälkeinen maanpinnan kohoaminen hitaasti, mutta varmasti.
Kosken yhteydessä on toiminut useampikin mylly ja varhaisin merkintä Nautelankosken myllystä löytyy jo 1400-luvulta. Nykyinen myllyrakennus on rakennettu vuonna 1806. Kosken läheisyydessä sijaitsee Liedon museoiden ylläpitämä Nautelankosken museoalue, jossa voi tutustua paikan historiaan tarkemmin. Museon aukioloaikoina palvelevat myös puoti ja kahvila.
Nautelankoski on Aurajoen pisin koski. Koskiosuudella on pituutta n. 800 m ja pudotuskorkeutta n. 17 m. Alueen luonto on upeaa ja siellä sijaitseekin Aurajokilaakson suurin luonnonsuojelualue. Suojelualueen perusteena ovat jokivarsilehdot ja niittyalueet. Alueen eliöstöä on tutkittu varsin kattavasti. Nautelankoskella on havaittu mm. yli 300 putkilokasvilajia. Alueella on myös runsas linnusto, johon kuuluu esimerkiksi pikkutikka ja satakieli. Luonnonsuojelualueella on voimassa omat sääntönsä, jotka kulkijan tulee ottaa huomioon. Esimerkiksi koiran ulkoilutus on alueella kokonaan kielletty.
Nautelankosken alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja retkeilyyn. Kosken molemmin puolin kulkee polku, jonka varrella pääsee näkemään rannan tiheitä jokivarsilehtoja ja jokilaakson rinteiden niittyalueita. Polun varrella on jyrkkiä kohtia, jotka voivat olla haastavia ja varsinkin märkinä polut voivat olla paikoin liukkaita. Luonnonsuojelualueella on erinomaiset mahdollisuudet tunnistaa kasvilajeja, bongata lintuja tai tutustua alueen muuhun eliöstöön. Reittien varrella on paljon nähtävää ja kuultavaa. Aika ei käy pitkäksi, kun ihailee polun varren vaihtelevia maisemia ja kuuntelee lintujen laulua sekä kosken kohinaa.
Nautelankoskella on myös mahdollisuus kalastaa Aurajoen lohikaloja. Ainoastaan perhokalastus on sallittu koskialueella ja se vaatii sekä kalastonhoitomaksun että Nautelankosken perhokalastusluvan. Perinteistä onkimista ja viehekalastusta voi harrastaa koskialueen ulkopuolella eli myllypadon yläpuolella sekä alasuvannossa lintutornin alapuolella. Lisätietoja kalastuksesta Aurajoella löydät täältä.