Jättipalsamin torjunta Aurajoella ja Kaulajoella

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Aurajoen tai Tarvasjoen varrella? Aurajokisäätiön ja Paimionjoki-yhdistyksen yhteisessä vieraskasvihankkeessa puhdistetaan Aurajoen pääuoman, sivujoki Kaulajoen ja Tarvasjoen rantoja jättipalsamista.

Miksi jättipalsamia sitten pitäisi torjua?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista löydät täältä.

Vuonna 2021 aloitettua työtä jatketaan vuosina 2022 ja 2023 Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustuksen turvin, jota on myönnetty Kainuun ELY-keskuksen kautta Aurajokisäätiölle, yhteistyökumppaninaan Tarvasjoen osalta Paimionjoki-yhdistys. Osarahoitusta on myönnetty 50 % kuluihin.

Kohdealueilla on mahdollista saada maksutonta apua kasvin torjuntaan ja poistoon torjuntatiimimme kiertäessä alueita. Järjestämme myös talkoita, joihin kaikki ovat tervetulleita.

Kitkentää ja torjuntaa tehdään luonnollisesti ainoastaan maanomistajan luvalla.

Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule mukaan talkoisiin porukassa tai omatoimisesti! Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse vieraskasvit@aurajoki.net tai puhelimitse 041 313 4319. Torjuntatyöt ovat käynnissä pääosin elokuun 2023 loppuun asti, mutta tulemme tarkistamaan havaintoja myöhemminkin.

Talkoista ja työstä kerrotaan myös fb-sivuillamme www.facebook.com/aurajokisaatio