Jättipalsamin torjunta Aurajoella ja Kaulajoella

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Aurajoen ja Tarvasjoen varrella? Aurajokisäätiö ja Paimionjoki-yhdistys ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on puhdistaa Aurajoen yläjuoksun, Kaulajoen ja Tarvasjoen rantoja jättipalsamista.  Torjuntaa tehdään Oripään, Auran, Pöytyän ja Liedon kuntien alueella.

Miksi jättipalsamia sitten pitäisi torjua?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista löydät täältä.

Kesän 2021 aikana on mahdollista saada maksutonta apua torjuntaan, kun torjuntatiimimme kiertää kitkemässä kasvia! Järjestämme kohdealueella myös talkoita, joihin kaikki ovat tervetulleita. Torjuntaa tehdään luonnollisesti ainoastaan maanomistajan luvalla.

Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule mukaan talkoisiin. Tarvasjoen varren osalta havainnot ja yhteydenotot voi osoittaa Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmalalle: marjukka.kulmala@paimio.fi tai 0400 211 857 ja Aurajoen sekä Kaulajoen osalta Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Paulinille sinikka.paulin@aurajoki.net tai 040 5537 409.

Hanke on saanut rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustusmäärärahoista Kainuun ELY-keskuksen kautta.