Sammakkoeläimet suosivat kosteita ja varjoisia elinympäristöjä, joissa on mahdollisuus saada vesikasveista ja pohjasta suojaa. Aurajoen varressa hyviä paikkoja ovat hitaasti virtaavat kohdat sekä pienemmät sivujoet ja ojat. Sammakkoeläimet viihtyvät myös jokivarren lammissa ja isoissa lammikoissa. Kaikki sammakkoeläimet elävät täysikasvuisina pääosin maalla, mutta ovat riippuvaisia vedestä lisääntymistapansa vuoksi. Sekä sammakot, että rupikonnat ääntelevät toisinaan kovaäänisestikin soidinaikanaan ja niitä voikin etenkin keväällä ja alkukesästä olla helpompi kuulla kuin nähdä.
Aurajokilaaksossa voi tavata Suomen yleisimpiä sammakkoeläimiä. Yleisimmät lajit ovat ruskosammakko, viitasammakko, rupikonna ja vesislisko, eli manteri. Nämä kaikki lajit ovat Suomessa rahoitettuja, joten niitä ei saa häiritä tai ottaa kiinni ja myös sammakonkutu tulee jättää rauhaan.
Ruskosammakko ja viitasammakko näyttävät maallikon silmään melko samalta ja niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan, varsinkin kun niiden lähelle pääseminen voi olla vaikeaa. Molempien väritys vaihtelee ruskean eri sävyistä vihertävään. Niillä on kostean kiiltävä iho ja pitkät takaraajat. Maalla ne liikkuvat useimmiten hyppien ja vedessä ne uivat ”sammakkoa”.
Rupikonnan erottaminen sammakoista on helpompaa. Rupikonnan iho on kuivempi kuin sammakoiden ja sen ihossa on runsaasti nystyröitä. Rupikonnalla erittää ihonsa läpi myrkyllisiä aineita, joiden ansioista petoeläimet oppivat olemaan käyttämättä sitä ravintonaan. Se on väriltään yksisävyisen ruskea. Rupikonna on sammakoita tanakampi ja sillä on lyhemmät jalat kuin sammakoilla, minkä takia se etenee kävellen, eikä loikkimalla.
Vesiliskon väritys vaihtelee rusehtavasta vihreään ja sillä on selässä mustia täpliä. Sen vatsapuoli on yleensä kirkkaan oranssi. Kutuaikana uroksille muodostuu aaltoileva harja joka ulottuu selästä pyrstöön asti. Vesilisko ei yleiskielisestä nimityksestään huolimatta ole lisko ja tämän takia siitä onkin ehdotettu käytettävän nimitystä manteri.
Tiesitkö, että kun sammakkoeläimet talvehtivat vesistöjen pohjissa, ne saavat kaiken tarvitsemansa hapen ihonsa läpi?
Kuuntele sammakkojen ja rupikonnien ääniä täältä
Lisätietoa Suomen sammakkoeläimistä löydät täältä
Kuvien lähteet: ruskosammakko, viitasammakko, rupikonna, vesilisko
Kansikuva: ruskosammakon kutu