Aurajokilaakson sammakkoeläimet

Aurajokilaaksossa voi nähdä Suomen yleisimmät sammakkoeläimet. Yleisimmät lajit ovat ruskosammakko, viitasammakko, rupikonna ja vesislisko. Nämä kaikki lajit ovat Suomessa rahoitettuja, joten niitä ei saa häiritä tai ottaa kiinni ja myös sammakonkutu tulisi jättää rauhaan.

Ne suosivat kosteita ja varjoisia elinympäristöjä, joissa on mahdollisuus saada vesikasveista ja pohjasta suojaa. Aurajoen varressa hyviä paikkoja ovat hitaasti virtaavat kohdat sekä pienemmät sivujoet ja ojat. Ne viihtyvät myös jokivarren lammissa ja isoissa lammikoissa. Sekä sammakot että rupikonnat ääntelevät soidin aikana. Vesiliskot ovat sopeutuneet hyvin vesielämään ja eivät nimestään huolimatta ole liskoja. Vesiliskot kuuluvat mantereihin, jotka ovat sukua sammakoille.

Ruskosammakko ja viitasammakko näyttävät melko sammalta ja niitä voi olla vaikea erottaa, varsinkin kun niiden lähelle pääseminen voi olla vaikeaa. Molempien väritys vaihtelee ruskean eri sävyistä vihertävään. Niillä on kostean kiiltävä iho ja pitkät takaraajat. Maalla ne liikkuvat useimmiten hyppien ja vedessä ne uivat ”sammakkoa”.

Rupikonnan erottaminen sammakoista on helpompaa. Rupikonnan iho on kuivempi kuin sammakoiden ja sen ihossa on runsaasti nystyröitä. Se on väriltään yksisävyisen ruskea. Rupikonna on sammakoita tanakampi ja sillä on lyhemmät jalat kuin sammakoilla, minkä takia se etenee kävellen eikä loikkimalla.

Vesiliskon väritys vaihtelee rusehtavasta vihreään ja sillä on selässä mustia täpliä. Sen vatsapuoli on yleensä kirkkaan oranssi. Kutuaikana uroksille muodostuu aaltoileva harja joka ulottuu selästä pyrstöön asti.

Lisätietoa Suomen sammakkoeläimistä

kuvien lähteet:

ruskosammakko

viitasammakko

rupikonna

vesilisko