Aurajokilaakson hyönteisiä

Hyönteiset ovat lajimäärältään suurin biologinen luokka. Niitä tunnetaan maailmanlaajuisesti yli miljoona lajia ja Suomessakin tavataan noin 24 000 lajia.

Hyönteiset ovat todella monimuotoinen ryhmä ja niiden tunnistaminen voi tuntua vaikealta, kun vaihtoehtoja on niin paljon. Hyönteisten tunnistaminen on helpoin aloittaa lahkoista, joita ovat esimerkiksi sudenkorennot, kovakuoriaiset ja ripsiäiset. Lahkon tunnistaminen helpottaa huomattavasti myös lajin tunnistamista, koska vaihtoehdot vähenevät merkittävästi.

Hyönteisiä on helppo bongata missä tahansa, koska niitä löytyy niin erilaisista elinympäristöistä. Hyönteisiä on kaikenkokoisia ja -näköisiä. Osa niistä on isoja ja värikkäitä ja osa vaatimattoman värisiä ja mikroskooppisen pieniä. Aurajokilaaksossa on hyvät mahdollisuudet bongata esimerkiksi perhosia aurinkoisilta luonnonkukkaniityiltä. Kookkaat kovakuoriaiset kiinnittävät myös helposti ulkoilijan huomion komealla kitiinikuorellaan. Lisäksi pölyttäjähyönteiset kuten mehiläinen ja kimalainen ovat ihmiselle elintärkeitä, koska ne pölyttävät kasveja, joita myös ihmiset käyttävät ravinnokseen.

Lisätietoa Suomen hyönteisistä

Suomen kookkaita kovakuoriaisia

kuvien lähteet:

ritariperhonen

myskijäärä