Tunnistatko Aurajokilaakson lokit?

Lokit ovat varmasti tuttu näky jokaiselle Aurajoen läheisyydessä liikkujalle. Niitä voi nähdä niin Turun kauppatorilla kuin jokilaakson pelloilla. Moni tunnistaa lokin lokkilinnuksi, mutta tarkempi tunnistaminen voi olla haastavampaa. Suomessa tavataan kuutta eri lokkilajia ja niistä yleisin on kalalokki. Muut lokkilajit ovat pikkulokki, naurulokki, harmaalokki, selkälokki ja merilokki. Lokkilinnuissa hyviä tuntomerkkejä ovat jalkojen, pään ja selän väritys sekä nokan ja siipien muoto.

Pienet lokit: Pikkulokilla ja naurulokilla on molemmilla tummat huput päässä. Pikkulokki on nimensä mukaisesti pieni ja sen siipien alapuoli on naurulokkia tummempi. Naurulokki on yleisempi Aurajokilaakson alueella.

Keskikokoiset lokit: Kalalokilla ja harmaalokilla on molemmilla harmaat selät, mutta kalalokilla siipien alapuoli on valkoisempi ja vain siipien kärjissä on mustaa. Harmaalokki on isompi ja rotevampi ja sillä on vahva nokka, jossa on punainen täplä.

Isot lokit: Selkälokki ja merilokki ovat lokkilajeistamme suurimpia. Molemmilla on musta selkä, mutta selkälokin jalat ovat keltaiset ja merilokin jalat ovat vaaleanpunertavat. Merilokki on Suomen isoin lokkilaji ja sen siipien väli voi olla jopa 140-170cm.

Huomaa! Nuoria lokkeja on vaikeampi tunnistaa toisistaan, koska nuoret yksilöt voivat näyttää samalta lajista riippumatta.

kuvien lähteet: pikkulokki, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, selkälokki, merilokki