Aurajokilaaksossa ja sen reiteillä voi liikkua monella eri tavalla. Tutkimusten mukaan jo puolen tunnin oleskelu luonnossa vähentää stressiä. Luonnossa liikkuminen on siis pienissäkin määrin hyödyllistä, liikkui siellä millä tavalla tahansa ja myös tehden oikeastaan mitä tahansa, tai ei yhtään mitään.
Kävellen pääsee kulkemaan haluamaansa tahtia ja samalla pystyy tarkastelemaan ympäröivää luontoa. Kävellessä voi usein keskittyä pieniin yksityiskohtiin, kun pysähteleminen ja kaikkien aistien käyttäminen on helppoa. Kävelyreittien lisäksi jokilaaksosta löytyy myös hyvät maastot suunnistukseen, vauhdikkaampaan lenkkeilyyn ja polkujuoksuun. Valtakunnallisesta Retkipaikka -palvelusta löydät erilaisia reittejä ja tietoa niiden ominaisuuksista, kuten tulipaikoista ja esteettömyydestä. Kun sopiva reitti on tiedossa, patikoinnin aloitukseen ei tarvita useinkaan muuta kuin säänmukaiset vaatteet ja mukavat kengät. Useimpien kohteiden luo pääsee hyvin myös ilman omaa autoa julkista liikennettä käyttäen.
Pyöräily on hyvä tapa nähdä enemmän yhdellä kertaa. Jokilaakson kulttuurimaisema kattaa koko jokilaakson eikä pelkästään luontokohteiden polkuja. Pyöräillessä on mahdollisuus päästä kokemaan jokilaakso kokonaisuutena, johon kuuluvat sen keskellä virtaava Aurajoki ja sitä ympäröivät niityt, pellot ja metsät, sekä maatilat, ladot ja historialliset kohteet. Pyörällä taittaa nopeasti pidemmänkin matkan ja pääsee halutessaan käymään useammassa kohteessa, joista moni soveltuu myös taukopaikaksi. Aurajoentien matkailutie myötäilee Aurajokea sen päästä päähän ja soveltuu hyvin hiukan pidemmäksi pyöräreitiksi, tai useamman päivän kohteeksi. Kesäisin järjestetään myös pyöräilytapahtuma Tour de Aurajoentie, josta löydät ajankohtaista tietoa Aurajoentien nettisivuilta.
Aurajokeen ja jokirannan luontoon pääsee kuitenkin kenties parhaiten tutustumaan vesiteitse, kanootilla, SUP-laudalla tai veneellä. Joella liikkuessa pääsee lähemmäs jokirannan luontoa ja rantojen tiheä kasvillisuus ei haittaa etenemistä. Aurajokilaakson tututkin maisemat aukeavat erilailla vesiltä käsin. Koskipaikkojen ohittaminen onnistuu niihin tarkoitettujen laiturien ja polkujen avulla. Melontaretkeä suunniteltaessa onkin otettava huomioon kohdat, joissa kulkupeli pitää ottaa kantoon, jotta voi suunnitella reitin omien voimiensa mukaiseksi. Omaa kanoottia tai kajakkia ei tarvitse omistaa vaan niitä saa vuokrattua esimerkiksi Myllärintalon kesäkahvilasta. Lisätietoa melonnasta Aurajoella saat täältä.
Kansikuva: Otto Hölsö, Aurajokisäätiö sr