Keltalammikin torjuntatyö Aurajoella

Keltalammikki on levinnyt viime vuosina hallitsemattomasti lounaisimman Suomen vesistöissä. Aurajoen ohella sitä on tavattu muun muassa Paimionjoella, Haunisten altaalla Raisiossa, Maskun hiekkakuopilla ja Naantalin Luolalanjärvellä.

Kelluva vesikasvi keltalammikki on alunperin tuotu Suomeen koristekasviksi ja lähtenyt leviämään puutarha-altaista luontoon. Kasvi ei siis luontaisesti kasva täällä ja se on osoittautunut hankalaksi vieraaksi. Kasvin haitat luonnolle, vedelle, kaloille ja virkistyskäytölle ovat kiistattomat ja sen torjunta on sitä vaikeampaa, mitä laajemmaksi kasvustot ovat päässeet leviämään.

Lammikkikasvustoja havaittiin Aurajoella ensimmäisen kerran 2013, mutta parina viime vuotena se on lähtenyt villisti kasvamaan Liedon alueella ja sieltä alajuoksulle Turkuun päin. Kasvin poistaminen joesta on haasteellista ja pitkäjänteistä ja vaatii huolellisuutta ja uusia menetelmiä perinteisen käsin kitkennän ohelle.

Aurajokisäätiö on tehnyt keltalammikin kartoituksia vuodesta 2018 ja pilottina kokeillut erilaisia torjuntamenetelmiä käsinkitkennästä keräävään koneelliseen niittoon. Lue lisää keltalammikin torjunnasta.