Aurajokilaakson matelijat

Aurajokilaaksossa voi tavata ainakin kolme eri matelijalajia. Niistä yleisin ja runsaslukuisin on sisilisko. Suomen yleisimmät käärmelajit kyyn ja rantakäärmeen voi myös nähdä alueella. Rantakäärme viihtyy vesistöjen ääressä ja on taitava uimari. Kyy viihtyy mm. kosteikkojen reuna-alueilla, avokallioilla, hakkuualueilla ja pelloilla sekä niityillä. Molemmat käärmelajit ovat tärkeitä luonnon tasapainolle, jota ne ylläpitävät käyttämällä ravinnokseen esimerkiksi hiiriä ja myyriä.

Kyy käyttää saalistaessaan hyväksi myrkkyä ja se onkin Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Vaikka kyy on myrkyllinen, sitä ei tarvitse pelätä. Sekä kyy että rantakäärme pyrkivät aina pakenemaan ihmistä mahdollisimman nopeasti. Lisäksi myrkky on kyylle erittäin arvokasta ja se pyrkii säästämään sitä viimeiseen asti. Tämän takia kyy puree ihmistä todella harvoin, ja silloinkin vain viimeisenä puolustuskeinona. Matelijoita voi helpoiten bongata kivien ja kallioiden päältä lämmittelemästä, jolloin ne on helpompi havaita kuin muualta maastosta. Matelijoilla on herkkä tuntoaisti, jonka avulla ne havaitsevat lähestyvän ihmisen aiheuttamat tärähdykset kaukaa.

Suomen matelijat on yleensä helppo erottaa toisistaan. Sisilisko on helppo tunnistaa. Sen selän pääväri on yleensä rusehtava ja vatsan vähän vaaleampi. Selässä on sekä mustia että vaaleita juovia ja täpliä. Sisiliskon häntä on pitempi kuin sen ruumis. Sisiliskon voi sekoittaa vieraslaji hietasisiliskoon, jota on tavattu ensimmäisen kerran Lounais- Suomessa vuonna 2014.

Kyy ja rantakäärme on helpompi sekoittaa toisiinsa. Useimmiten rantakäärme on väriltään mustan harmaa tai tumman ruskea ja sillä on pään takana kaulalla sijaitsevat keltaiset laikut. Kyy taas on pohjaväriltään harmaa tai punertavanruskea ja selän keskellä kulkee tunnistettava sahalaitakuvio. Molemmissa käärmelajeissa on erilaisia värimuotoja ja esimerkiksi kaikilla rantakäärmeillä ei ole keltaisia laikkuja kaulallaan. Samalla tavalla on myös kyitä, joilla ei ole sahalaitakuviota (katso kuva). Jos kyseessä on tälläinen poikkeustapaus, yksi hyvä tuntomerkki on pään muoto. Kyyn pää on enemmän kolmion mallinen ja kulmikas, ja rantakäärmeen pää on pyöreänmallinen.

Tiesitkö että Suomessa elää myös kolmas käärmelaji kangaskäärme, jota tavataan vain Ahvenanmaalla.

Lisätietoa Suomen matelijoista.

Kuvien lähteet:

kyy

rantakäärme

sisilisko