Etusivu – Opastuskeskus

Aurajoen opastuskeskus Myllärintalon ja kesäkahvila Myllärintalon Annelan kausi alkoi vuonna 2023 toukokuun 2. päivänä, jolloin kahvilan ohella myös kanoottivuokraus, -retket ja -kurssit pyörähtivät käyntiin. Kesäkausi kesti Turun päivään 17.9.2023 saakka ja talo oli avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18.

Halistenkoski ympäristöineen yhdistää ainutlaatuisella tavalla jokiluontoa, kulttuuria ja historiaa. Myllärintalo sijaitsee Turun Halistenkosken ainutlaatuisessa ja idyllisessä ympäristössä Aurajoen rantamilla n. kolme kilometriä Turun keskustasta. Lähes kaksisataa vuotta vanha, peruskorjattu arvorakennus on aikanaan ollut osa Maarian myllyn miljöötä.

Koskialueen lähiympäristössä sijaitsevat muun muassa Virnamäen perinne- ja muinaismuistoaluereitistöt sekä Turun vesilaitosmuseo. Alue on suosittu ulkoilukohde ja sinne on hyvät Föli-bussien ja kevyen liikenteen yhteydet Turun keskustasta aina Lietoon saakka.

Halistenkoskella voi myös kalastaa ja sen ala- ja yläjuoksun kanoottilaiturit mahdollistavat jokiretket kanooteilla.

Myllärintalolla voit vuokrata kanootin omatoimiretkelle Aurajoki-maisemiin tai harjoitella taitojasi vesillä maanantaisin järjestettävissä melonnanohjauksissa. Lue lisää Aurajoella melonnasta täältä. Tietoja retkistä ja kursseista voit lukea myös tapahtumasivuiltamme. Omatoimiretkelle Aurajoelle voi tiedustella kanootteja sähköpostitse osoitteesta kanoottivuokraus@aurajoki.net tai puhelimitse  044 5537 408 opastuskeskuksen aukioloaikoina. Yleisiä Aurajokiasioita voit tiedustella ja viestiä Aurajokisäätiön osoitteeseen info@aurajoki.net.

Talon avoinna pitoa hoitaa kesäkausina kahvila Myllärintalon Annela, joka tarjoilee myös maistuvat suolaiset ja makeat leivonnaiset sekä viikonloppuisin herkullisen brunssin.

Tervetuloa virkistäytymään Aurajoelle ja viihtymään Halistenkoskelle ja Myllärintalolle!

Opastuskeskuksen löydät osoitteesta Valkkimyllynkuja 2, Turku.

Tiesitkö tämän Myllärintalon historiasta?

Myllärintalo valmistui vuonna 1832 Maarian myllyjen inspehtorin asunnoksi. Tuolloin apteekkari Eric Julin toimi myllyjen vuokraajana. Nykyisen pihavajan paikalla oli 1819 pystytetty tupa, joka oli varattu asunnoksi mylläreille, myllyrengeille ja näiden perheille.

Myllyinspehtorit ja myöhemmin tässä talossa asuneet myllyjen vuokraajat olivat säätyläisiä, joten tilatkin olivat avarat. 1910-luvulla talo muutettiin mylläreiden asunnoksi usealle perheelle rakentamalla väliseiniä ja hellauuneja.

Myllytoiminta hiipui 1940-luvulta lähtien ja myllyrakennukset joko paloivat tai purettiin.

Turun kaupungin omistama talo jäi tavalliseen vuokrakäyttöön. Aurajokisäätiö on toiminut Myllärintalossa yhteistyössä kaupungin kanssa 2000-luvun vaihteesta lähtien.