Sukellustempaus keskustan Aurajoessa Turun päivänä 18.9.2022 klo 12-14

Turun seudun sukeltajat siivoavat vapaaehtoistyönä Aurajoen pohjaa tämän vuoden Turun päivänä jo 30:ttä vuotta. Joen pohjasta on vuosien saatossa noussut jos jonkinmoista; myllynkiviä, skootteri, kyykkämestareiden pokaali ja muovikassillinen keskikaljaa. Palkitun sukellustapahtuman yhteydessä järjestetään tänäkin vuonna kaikille avoimet rantasiivoustalkoot.

Aurajokea siivotaan sukeltaen jälleen Turun päivänä, sunnuntaina 18. syyskuuta kello 12–14. Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat pulahtavat Kirjastosillan ja Auransillan väliseltä alueelta sameaan jokiveteen naaraamaan vedestä ylös kaikenlaista sinne kuulumatonta.

– Tänä vuonna tarkoituksena on sukeltaa Lilja-patsaan edustalta veteen ja tutkia jokea siitä Kirjastonsillalle asti. Se on ainoa väli, jota ei ole koskaan sukellettu, kertoo tapahtumaa vuosittain puuhaava konkarisukeltaja Jouko Moisala.

Aurajoen sukellustempausta on järjestetty vuodesta 1992, ja joesta on nostettu valtava määrä romua. Moisala on koostanut tapahtumasta leikekirjaa, joka sisältää lehtileikkeitä aina 30 vuoden taakse. Mieleenpainuvimmiksi löydöiksi Moisala nimeää tummanpunaisen tandempyörän, juomakelpoista konjakkia täynnä olleen taskumatin, muovikassillisen keskiolutta sekä lompakon. Onpa joesta nostettu myös kaksi myllynkiveä, kyykkämestareiden pokaali sekä skootteri.

– Tandempyörän omistajaa ei koskaan tavoitettu; mikä lie ryppy rakkauteen tullut. Taskuvarkaan uhriksi joutuneen kaverin lompakko löytyi Auransillan alta 2 viikkoa sen jälkeen, kun se oli viety. Kaiken muun hän sai takaisin, mutta rahat oli viety, Moisala muistelee.

Roskat ja romut kierrätykseen – ei Aurajokeen tai luontoon

Sukeltajaliitto palkitsi Aurajokea siivotaan sukeltaen -tapahtuman ympäristöpalkinnolla vuonna 2018. Tapahtumalla halutaan muistuttaa kaupunkilaisia siitä, ettei jokeen heitetty roska häviä, vaikka se katoaisikin syvyyksiin.

Pääosa joesta nostetusta romusta on metallia, kuten polkupyöriä. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ympäristöneuvoja Solja Nurmi muistuttaa, että oikea paikka jätteille on kierrätyspiste tai lajitteluasema, ei suinkaan jokivarsi tai joen pohja.

– Metallia, sähkölaitteita ja paljon muutakin jätettä saa tuoda maksutta lajitteluasemille. Esimerkiksi joesta noukittu muovipakkaus on jo niin likainen, ettei sitä voida enää hyödyntää materiaalina. Muovipakkausten keräykseen lajiteltuna siitä olisi tehty uusia muovituotteita, Nurmi toteaa.

Rantojen siivoukseen kannustetaan ihan kaikkia

Pinnanalaisen siivouksen lisäksi järjestetään rantasiivoustalkoot, jotka kannustavat kaikkia turkulaisia siivoamaan omia lähirantojaan roskista Turun päivän viikolla ja raportoimaan kerätyt roskat Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -sovelluksella.

– Siivoustalkoot huipentuvat Turun päivänä, jolloin talkoovälineitä voi hakea tapahtumapaikalta ja lähteä siivoamaan Aurajoen rantaa samalla, kun sukeltajat nostavat roskaa joesta, PSS ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri sanoo.

Kaikki joesta ja rannoilta kerätyt roskat kuljetetaan LSJH:n Topinojan lajitteluasemalle, jossa ne lajitellaan kierrätykseen.

Pop up -lajitteluasema Turun päivän aattona Tuomiokirkontorilla

Lajitteluneuvontaa on Turun päivänä tarjolla LSJH:n neuvontapisteellä Vanhalla Suurtorilla kello 10–17. Sen lisäksi Turun päivän aattona lauantaina 17.9. kello 10–14 pysähtyy LSJH:n Pop up -lajitteluasema Tuomiokirkontorilla.

– Asemalle voi tuoda maksutta käsissä kannettavan määrän vaarallisia jätteitä, sähkölaiteromua ja poistotekstiiliä, Solja Nurmi vinkkaa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä turkulaiset sukellusseurat vapaaehtoisine sukeltajineen, Aurajokisäätiö, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Pidä Saaristo Siistinä ry ja Turun kaupungin Itämerihaaste.

Sukellusta voi seurata molemmin puolin Aurajokea kello 12–14. Turun apulaispormestari Heikki Pälve esittää kiitoksensa sukeltajille klo 12. Turun Naispoliisilaulajat esiintyvät Kirjastonsillan kupeessa klo 13.

Lisätietoja Pop up -lajitteluaseman pysähdyksestä Turun keskustassa: https://www.lsjh.fi/fi/tapahtumat/pop-up-lajitteluasema-turun-tuomiokirkontorilla/

 

Lisätiedot:

Jouko Moisala, puh. 040 550 1064, jouko.moisala@dnainternet.net

Tove Holm, Turun kaupungin Itämerihaaste, puh. 040 484 6979, tove.holm@turku.fi

Julia Jännäri, ohjelmapäällikkö, Pidä Saaristo Siistinä ry, puh. 040 455 7251, julia.jannari@pssry.fi

Solja Nurmi, ympäristöneuvoja, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), puh. 040 637 1478, solja.nurmi@lsjh.fi

Sinikka Paulin, toiminnanjohtaja, Aurajokisäätiö, puh. 040 553 7409, sinikka.paulin@aurajoki.net