Erilaista tekemistä luonnossa

Perinteisen ulkoilun ja retkeilyn lisäksi luonnossa riittää monenlaista tekemistä. Joskus voi olla hyvä kokeilla jotain uutta ja erilaista, mikä saa kokeneenkin retkeilijän tarkastelemaan luontoa uudella tavalla.

Maataide

Maataide on taidetta, joka tehdään suoraan luontoon tai maisemaan käyttämällä hyväksi luonnosta löytyviä materiaaleja. Maataide on hyvin vapaamuotoista ja se voi olla pientä ja huomaamatonta tai suurta ja näyttävää.

Maataidetta tehdessä vain oma mielikuvitus on rajana. Taideteoksensa voi tehdä maasta löytyvistä oksista ja pienistä kivistä tai sen voi piirtää sormella suoraan hiekkaan tai vaikka tampata jaloillaan vasta sataneeseen lumeeen. Sen voi tehdä paikkaan, joka on piilossa luonnon siimeksessä tai aukealle paikalla polun varressa, jossa se on helposti ohikulkijan nähtävillä. Maataidetta tehdessä tulee aina muistaa jokamiehen oikeudet! Älä siis vanhingoita luontoa.

Maataiteessa taideteosta ei tarvitse signeerata, joten muiden mielipiteistä ei tarvitse välittää. Taideteos on satunnaisten ohikulkijoiden ihailtavana niin kaun kun se säilyy luonnossa ehjänä. Jos taideteoksestaan haluaa pysyvän muiston voi siitä ottaa esimerkiksi valokuvan tai videon.

Maataide voi olla uusi tapa nauttia luonnosta ja sitä tehdessä alkaa kiinnittää aivan uudella tavalla huomiota luonnon muotoihin ja materiaaleihin.

Luontokuvaus

Nykyään valokuvien ottaminen on helpomaa kuin koskaan, sillä lähes jokaisessa kännykässä on kamera. Kännykkä kulkee ihmisten mukana kaikkialle ja ja sitä käytetään kuvien ottamiseen ahkerasti. Luonto voi olla monelle paikka rentoutua ilman teknologiaa, mutta joissain tilanteissa sen avulla voi saada täysin uusia ja erilaisia kokemuksia luonnossa.

Kaikkien on helppo kokeilla luontokuvaamista ja alkuun kännykästä löytyvä kamera riittää hyvin. Kun kulkee luonnossa kameran kanssa, niin alkaa kiinnittää eritavalla huomiota luonnon yksityiskohtiin. Auringonlasku saa tavallisenkin maiseman näyttämään taidemaalaukselta, mutta toisaalta rantakivikossa kasvava rantakukka tai sammaleella kävelevä kekomuurahainen ovat läheltä katsottuna yhtä mielenkiintoisia kuvauskohteita. Luonnossa kuvauskohteita riittää paljon ja jokainen pystyy kuvaamaan mitä haluaa.

Luontokuvaus on helppo aloittaa kotipihasta tai lähimetsästä. Jo pieneltä alueelta löytyy paljon kuvattavaa, kun pysähtyy katsomaan. Tutusta metsälenkistä tai retkipaikastakin löytää varmasti jotain uutta ja ihmeellistä, kun lähtee kameran kanssa liikkeelle. Lyhytkin metsälenkki voi venähtää ajallisesti pitkäksi, kun uppotuu kuvaamaan luonnon yksityiskohtia. Jälkeenpäin saattaa huomata, ettei arkimurheita ehtinyt miettiä lainkaan, kun keskittyi ainoastaan tarkastelmaan luontoa.