Aurajoentie luo tien lumoa

Turun ja Oripään välinen tie, nykyinen tie 222, seurailee Aurajoen rantamia Turun keskiaikaisesta ytimestä Liedon, Auran ja Pöytyän kautta Aurajoen alkulähteille saakka Oripäähän. Tie tunnetaan eri lähteissä Aurajoen maisematienä tai Varkaantienä ja kartalla Turuntienä ja Vanhana Tampereentienä.

Tie sai Väyläviraston virallisen matkailutiestatuksen helmikuussa 2021 nimellä Aurajoentie ja sen kehittämistä jatketaan edelleen paikallisin voimin. Aurajoentietä hallinnoi Auran kunta.

Muihin matkailuteihin verrattuna Aurajoentiestä tekee erityisen se, että se kulkee lähes yhtäjaksoisesti jopa kuutisenkymmentä kilometriä varsinaissuomalaisessa maaseutumaisemassa. Tien varrella on vanhoja kyliä, kartanoita, museoita ja jokivarren luontokohteita.

Aurajokisäätiö selvitti vuosina 2007-2010 maisematien historiaa ja olemusta rakennuskantaa ja kasvillisuuskartoitusta myöten. Projektin puitteissa Viri Teppo-Pärnän laati kuvailevan teoksen Tien Lumo, jossa lähdetään retkelle tälle vanhalle keskiaikaiselle tielle ja pohditaan myös toimia tienvarsimaiseman hyväksi. Tien Lumo luettavissa tästä