Aurajoen kalat

Aurajoessa on rikas kalakanta ja Halistenkosken alapuolella on tavattu yhteensä 38 eri kalalajia. Vuonna 1995 Halistenkoskelle rakennettiin kalaportaat, jotka mahdollistavat lohikalojen nousun Halistenkosken padon ohi. Kalaportaat muodostuvat 22 sorapohjaisesta altaasta, jotka jakavat putoskorkeuden pienempiin osiin. Kalaportaiden ansiosta lohikalat pääsevät nousemaan mereltä Liedon Nautelankoskelle asti. Tulevaisuudessa tavoitteena on parantaa lohikalojen nousu- ja lisääntymismahdollisuuksia edistämällä koskialueiden kunnostusta ja poistamalla nousuesteitä.

Aurajoen kaloja voi olla vaikea päästä näkemään rannalta käsin, koska joen vesi on sameaa. Rantakaislikoissa voi kuitenkin kuulla isojakin molskahduksia kun hauet saalistavat pienempiä kaloja. Tyynessä joen pinnassa voi nähdä kalojen aiheuttamia pintakäyntejä kun ne tulevat nappaamaan hyönteisiä veden pinnalta. Joen pinnan alla on paljon elämää, vaikka sitä ei aina rannalle huomaa.

Vinkki: Taimenen ja lohen tunnistamiseen hyviä tuntomerkkejä ovat kyljen pilkut ja pyrstön muoto. Taimenella pilkkuja on lähes koko kyljessä mutta lohella niitä on vain kyljen yläosassa. Taimenen pyrstö on kapeampi kuin lohella.

lisätietoa Suomen kalalajeista

kuvien lähteet:

hauki

lahna

ahven

särki

taimen

lohi