Aurajokilaakson lintulajeja on turha yrittää listata, sillä mikäänhän ei estä lintua jokilaaksoon lennähtämästä. Suomessa on virallisesti melkein 500 luonnonvaraista lintulajia. Näiden lisäksi Suomessa tavataan useita satunnaislajeiksi kutsuttuja vierailevia lintulajeja. Aurajokilaaksossa voi nähdä linnuistamme useimpia, eli nähtävää riittää useammallekkin linturetkelle.
Jokaisella retkellä varmasti voi tavata joitain vesiympäristöjen lintuja kuten sorsia tai lokkeja, sekä tietysti vähintäänkin kuulla useita varpuslintuja, jotka ovatkin suurin lintujen lahko. Onnekkaimmat voivat myös bongata esimerkiksi joella kalassa olevan harmaahaikaran, rannan tuntumassa piileskelevän lehtokurpan tai kuulla töyhtöhyypän erikoisia, robottia tai vinkulelua muistuttavia ääniä. Halistenkoskella on nähty myös yksi monen lintubongarin tavoitelajeista, komea kuningaskalastaja. Lintuja voi bongata oikeastaan missä tahansa, sekä kiikareilla että ilman. Hyviä paikkoja lintujen tarkkailuun ovat mm. Maariassa sijaitseva Åvikinranta, monet lintutornit ja koskipaikat. Vinkkejä voi saada alan harrastajilta ja esimerkiksi Turun lintutieteellisen yhdistyksen verkkosivuilta.
Lintukirja ja kiikarit mahdollistavat arkojenkin lintujen lähemmän tarkastelun ja tunnistamisen. Aina ei tarvitse edes yrittää tunnistaa näkemäänsä lintua, vaan pelkästään lintujen toimien seurailu, tai vaikkapa kuvaaminen, voi olla mukavaa ajanvietettä luonnossa liikkumisen ohessa. Joenrannalla voi nähdä lokkeja tekemässä syöksyjä kohti vedenpintaa kalasaaliin toivossa. Keväisin voi seurailla lintujen pesänrakennuspuuhia tai seurata muuttolintujen saapumista Suomeen. Lintujen talviruokintapaikat ovat hyviä paikkoja bongata useita lajeja kerralla. Joskus luonnossa on hyvä pysähtyä ja vain kuunnella lintujen laulua. Jokainen voi nauttia lintujen bongauksesta haluamallaan tavalla.
Tiesitkö nämä 10 faktaa lintujen munista?
Testaa: Tunnistatko Aurajokilaakson lokit?
Kuuntele lintujen ääniä täältä
Lisätietoa Suomen linnuista ja niiden tunnistamisesta:
Suomen lintuja
Tunnista sata lintua
Kuvien lähteet: harmaahaikara, lehtokurppa, töyhtöhyypp
Kansikuva: kottarainen