Kesällä kitkettiin jättipalsamia ja syksylläkin vielä ehtii!

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Aurajoen ja sen sivuhaarojen varrella?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista löydät täältä.

Aurajokisäätiö ja Paimionjoki-yhdistys poistivat jättipalsamia yhteistyössä paikallistoimijoiden ja asukkaiden kanssa kesällä 2021 Aurajoen yläjuoksun, Kaulajoen ja Tarvasjoen rannoilta. Aurajoki-alueella torjuntaa tehtiin Oripään, Auran, Pöytyän ja Liedon kuntien alueella, jossa torjuntatiimimme Suvi ja Ville kiersivät kitkemässä ja niittämässä kasvia. Työtä tehtiin luonnollisesti maanomistajien luvalla.

Hanke sai rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustusmäärärahoista Kainuun ELY-keskuksen kautta.

Työ vieraskasvien torjunnassa jatkuu: Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule mukaan talkoisiin, vielä syksylläkin kasvin kukintoja voi varovasti poistaa tai ainakin laittaa kasvupaikan muistiin ensi vuotta varten. Kaikista Aurajoen vieraskasvihavainnoista voi ilmoittaa Aurajokisäätiölle ja kysyä torjuntatyöstä neuvoa spostitse vieraskasvit@aurajoki.net tai puh. 041 313 4319.