Vieraskasvi jättipalsamin kitkentä jatkui kolmatta kesää Aurajoelle

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Aurajoen ja sen sivuhaarojen varrella?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista löydät täältä.

Aurajokisäätiö ja Paimionjoki-yhdistys alkoivat torjua jättipalsamia yhteistyössä paikallistoimijoiden ja asukkaiden kanssa kesällä 2021 Aurajoen yläjuoksun, Kaulajoen ja Tarvasjoen rannoilta. Työtä jatkettiin 2022 ja projekti jatkuu edelleen tulevana kesäkautena 2023. Aurajoki-alueella torjuntatyötä on tehty Oripään, Auran, Pöytyän ja Liedon kuntien alueella, jossa tiimimme on kiertänyt kitkemässä ja niittämässä tätä haitallista vieraskasvia. Aurajokisäätiö on lisäksi tehtynyt omana työnään torjuntaa Turun alueella.

Aurajoki-alueen osalta työ on keskittynyt joen pääuomaan, jossa kasvia esiintyy paikoin runsaastikin aina jokilatvoilta lähtien. Työ ei ole mahdollistanut uusia kartoituksia, joten Kaulajoella, jossa esiintymiä ei ollut entuudestaan tiedossa, tarvitaan vielä perusteellinen kartoitus. Nyt pistokokeet eivät tuoneet havaintoja eikä luonnossaliikkujiltakaan tullut tiedonantoja.

Lue lisää jättipalsamista!

Olemme saaneet paikallistahoilta ja kunnilta runsaasti apua ja kannustusta työhön. Torjuntatiimin työn saama hyvä vastaanotto lämmittää mieltä. Työtä tehdään luonnollisesti maanomistajien luvalla.

Työ saa rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustusmäärärahoista Kainuun ELY-keskuksen kautta.

Työ vieraskasvien torjunnassa jatkuu siis vuonna 2023: Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule mukaan talkoisiin, vielä syksylläkin voi laittaa kasvupaikan muistiin ensi vuotta varten. Kaikista Aurajoen vieraskasvihavainnoista voi ilmoittaa Aurajokisäätiölle ja kysyä torjuntatyöstä neuvoa spostitse vieraskasvit@aurajoki.net tai puh. 040 5537 409.