Vieraskasvi jättipalsamin kitkentä jatkui kolmatta kesää Aurajoella

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Aurajoen ja sen sivuhaarojen varrella?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista löydät täältä.

Aurajokisäätiö ja Paimionjoki-yhdistys alkoivat torjua jättipalsamia yhteistyössä paikallistoimijoiden ja asukkaiden kanssa kesällä 2021 Aurajoen yläjuoksun, Kaulajoen ja Tarvasjoen rannoilta. Työtä jatkettiin 2022 – 2023 Aurajokisäätiön hallinnoiman torjuntahankkeen kautta. Aurajoki-alueella torjuntatyötä tehtiin Oripään, Auran, Pöytyän ja Liedon kuntien alueella, jossa jättipalsamitiimi kiersi niittämässä ja kitkemässä tätä haitallista vieraskasvia. Aurajokisäätiö on lisäksi tehtynyt omana työnään torjuntaa Turun alueella.

Aurajoki-alueen osalta työ on keskittynyt joen pääuomaan, jossa kasvia esiintyy paikoin runsaastikin aina jokilatvoilta lähtien. Työ ei ole mahdollistanut uusia kartoituksia, joten Kaulajoella, jossa esiintymiä ei ollut entuudestaan tiedossa, tarvittaisiin vielä perusteellinen kartoitus. Nyt pistokokeet eivät tuoneet havaintoja eikä luonnossaliikkujiltakaan tai paikallisilta asukkailta tullut tiedonantoja.

Lue lisää jättipalsamin torjuntatyöstä Aurajoella!

Olemme saaneet paikallistahoilta ja kunnilta runsaasti apua ja kannustusta työhön. Torjuntatiimin työn saama hyvä vastaanotto lämmittää mieltä. Työtä tehdään luonnollisesti maanomistajien luvalla.

Työ sai osarahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustusmäärärahoista Kainuun ELY-keskuksen kautta.

Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule mukaan talkoisiin, vielä myöhään syksylläkin voi laittaa kasvupaikan muistiin ensi vuotta varten. Kaikista Aurajoen vieraskasvihavainnoista voi ilmoittaa Aurajokisäätiölle ja kysyä torjuntatyöstä neuvoa spostitse vieraskasvit@aurajoki.net. Kiitokset myös työssä mukana olleille lukuisille talkoolaisille ja tiimin jäsenille.