Vieraskasvi jättipalsamin kitkentä Aurajoella jatkuu kesällä 2022

Tunnetko haitallisen vieraskasvi jättipalsamin? Tiedätkö sen esiintymiä Aurajoen ja sen sivuhaarojen varrella?

Jättipalsami ei kuulu Suomen luontoon. Se leviää tehokkaasti laajoiksi kasvustoiksi, valtaa alaa alkuperäisen luonnon kasveilta ja altistaa rannat eroosiolle. Lisäksi siitä on haittaa jopa eliöstölle. Lisätietoa ja kuvia jättipalsamista löydät täältä.

Aurajokisäätiö ja Paimionjoki-yhdistys poistivat jättipalsamia yhteistyössä paikallistoimijoiden ja asukkaiden kanssa kesällä 2021 Aurajoen yläjuoksun, Kaulajoen ja Tarvasjoen rannoilta. Aurajoki-alueella torjuntaa tehtiin Oripään, Auran, Pöytyän ja Liedon kuntien alueella, jossa torjuntatiimimme Suvi ja Ville kiersivät kitkemässä ja niittämässä kasvia.

Aurajoki-alueen osalta työ keskittyi joen pääuomaan, jossa kasvia esiintyy paikoin runsaastikin aina jokilatvoilta lähtien. Työ ei mahdollistanut uusia kartoituksia, joten Kaulajoella, jossa esiintymiä ei ollut entuudestaan tiedossa, tarvitaan vielä perusteellinen kartoitus. Nyt pistokokeet eivät tuoneet havaintoja eikä luonnossaliikkujiltakaan tullut tiedonantoja.

Saimme paikallistahoilta ja kunnilta runsaasti apua ja kannustusta työhön. Torjuntatiimin työn saama hyvä vastaanotto lämmitti mieltä. Työtä tehtiin luonnollisesti maanomistajien luvalla.

Työ saa rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön Haitallisten vieraslajien hallinnan edistämisen avustusmäärärahoista Kainuun ELY-keskuksen kautta.

Työ vieraskasvien torjunnassa jatkuu vuonna 2022: Jos haluat olla mukana auttamassa, kerro meille havaintosi jättipalsamin kasvupaikasta ja tule mukaan talkoisiin, vielä syksylläkin voi laittaa kasvupaikan muistiin ensi vuotta varten. Kaikista Aurajoen vieraskasvihavainnoista voi ilmoittaa Aurajokisäätiölle ja kysyä torjuntatyöstä neuvoa spostitse vieraskasvit@aurajoki.net tai puh. 040 5537 409.