Aurajokilaakson vieras- ja tulokaslajit

Luonnontila ei ole koskaan täysin vakaa, vaan monet eri tekijät vaikuttavat jatkuvasti luontoon ja sen lajistoon. Myös ihmiset ovat vaikuttaneet monella tapaa Aurajokilaakson luontoon. Yksi esimerkki ihmisen vaikutuksesta ovat alueen vieraslajit.

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat ihmisen vaikutuksesta levinneet uusille alueille, joissa niitä ei luontaisesti tavata. Esimerkiksi tietyt kasvilajit ovat levinneet ihmisten puutarhoista luontoon. Tästä hyvä esimerkki on maanteiden varsilla kasvava Komealupiini. Minkki ja supikoira taas ovat levinneet Suomen luontoon turkistarhoista. Jos vieraslajit ovat haitallisia alueen muille eliölle, ne määritellään haitallisiksi vieraslajeiksi. Vieraslajit voivat esimerkiksi viedä elintilaa alueen kotoperäisiltä lajeilta ja lopulta jopa syrjäyttää ne. Haitallisia vieraslajeja pyritään torjumaan monin keinoin ja myös Aurajokisäätiö tekee töitä niiden poistamiseksi Aurajokilaaksosta. 

Tulokaslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet uusille alueilla ilman ihmisen vaikutusta. Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen on mahdollistanut uusien eliölajien levittäytymisen uusille alueille. Esimerkiksi Rusakko on tulokaslaji, jota tavataan myös Aurajokilaaksossa.

Alla on muutama esimerkki Aurajokilaakson vieraslajeista. Suomen vieraslajeista voit lukea lisää täältä.

Kuvien lähteet:

espanjansiruetana

minkki

jättipalsami

kaukasianjättiputki